Структура води — факти і міфи

Серед всіх існуючих на Землі речовин вода, завдяки своєрідності своїх фізичних і хімічних властивостях, займає саме високе положення в природі і грає найважливішу роль в житті людини. На всій поверхні Землі вода займає 70% і від маси людини становить 70%: ембріон складається з води на 95%, в тілі новонародженого її – 75%, у дорослої людини – 60%, лише в старості кількість знижується.

Вода це як хімічна субстанція, унікальна своєю будовою і по своїми властивостями. Вода — це прозора рідина без смаку, кольору і без запаху. Молекулярна маса її становить – 18,0160. Дистильованої води максимальна щільність – 1 г/см3, при тиску 1С і а темтемпература 3,9820. Вода є унікальним розчинником, і може розчиняти інші речовини і більше солей, ніж будь-яка інша рідина, вона може окисляти майже всі гірські породи і руйнувати метали. Це можна пояснити тим, що діелектрична проникність води — 81,0 при 200 С, а у більшості інших тіл вона знаходиться в межах 2-3, за винятком ряду кислот ціаністого водню і (мурашина – 58, ацетон – 21), у нього цей показник дорівнює 107.

У формі сферичних крапель вода має поверхню найменшу при цьому заданому обсязі., Необхідна умова для капілярних процесів є поверхневий натяг що дорівнює 72,75 дин/см.

У більшості речовин (крім водню і аміаку) питома теплоємність води вище, і становить при при 150 С дорівнює 1,000 кал/г-град, а 1000 С 0,487 кал/г-град. Вода має унікальну здатність поглинання великої кількості теплоти і при цьому нагріватися порівняно мало, при цьому додаткове поглинання теплоти відбувається при незмінності температури в процесах замерзання і кипіння. При збільшенні тиску температура замерзання води знижується приблизно на 10 С на кожні 130 атм. При кипінні температура тиску 1 атм — 1000 С, а при мінусовій температурі її складові частини киплять: кисень при – +1800 С, водень при -2530 С.

Вода здатна полимеризоваться – це з'єднання великої кількості молекул звичайної води в ланцюжки і кластери. Така вода має цілий ряд абсолютно нових фізичних властивостей, зокрема вона може кипіти при температурі в 5-6 разів вищою, ніж звичайна.

Пояснюють незвичайні властивості талої води можна, за рахунок орієнтаційних здібностей її молекул утворювати міжмолекулярні асоціати, дисперсійні та індукційні взаємодії (сил Ван-дер-Ваальса) і за рахунок водневі зв'язку між атомами кисню і водню сусідніх молекул. Ці дії молекули води можуть утворюватися як випадкові асоціати, які мають певну структуру.

Структура води і льоду

Рис. 1. Структура води і льоду. Водневі зв'язку в рідкій воді (ліворуч) кількох сусідніх молекул утворюють швидкоплинні, непостійні структури. З іншими чотирма сусідніми молекулами. кожна молекула води в льоду (праворуч) жорстко пов'язана.

Результат дослідження структури чистої води, проведені д.б.н. С.В.Зеніним (Федеральний науковий клініко-експериментальний центр ТМДЛ МОЗ Росії), було виявлено що присутні стабільні довгоживучі кластери води (1). Розрахунки вчених показали, що вода це ціла ієрархія об'ємних структур, в їх основі яких лежить кристалоподібні освіти, що складаються з 57 молекул і взаємодіють один з одним за рахунок вільних водневих зв'язків. Це призводить до появи структур другого порядку у вигляді шестигранників, що складаються з 912 молекул води. Властивості кластерів залежать від того, в якому співвідношенні виступають на поверхню кисень і водень. Причому конфігурація елементів води реагує на будь-який зовнішній вплив і домішки, що пояснює надзвичайно лабільний характер їх взаємодії. Дистильована вода має так само дуже цікаву структуру.

Дія між гранями елементів кластерів, далекі кулонівських сили тяжіння, що дозволяє розглянути структурний стан у вигляді особливої ​​інформаційної матриці води. Вчений С.В. Зенін в своїй роботі (2-6) довів, що утворення таких молекул води можуть взаємодіяти один з одним за принципом зарядним комплементарності, відомої науці з досліджень ДНК, за рахунок якої існує структурних побудова елементів води в (клатрати) осередки, це можна спостерігати під контрастно-фазовим мікроскопом. Можна припустити що головним для матриці синтезу першої ДНК служила вода, і є інформаційною основою для життя і всіх біохімічних процесів.

Згідно з робіт зі статистичними розрахунками, (7-9) Д.Х. н. А.В.Каргополова, д.б.н. В.І.Слесарева, д.м.н. А.В.Шаброва, І.Н.Серова доведено, що в звичайній воді сукупність всіх окремих молекул води і випадкових асоціатів складає 60% (деструктуріровать вода), а 40% — це кластери (структурована вода). Дослідження привели до висновку, що для характеристик деструктуріровать частини води через її великий невпорядкованості в переміщенні і взаємодіях її молекул і асоціатів має високе значення ентропія (S), а для структурованої частини – інформація (I), в наслідок наявність певної в структурі організованості кластерів, а також в їх обміні і переміщенні молекулами води. В формуваннях структур водних кластерів певну роль відіграє такий інформаційний фактор як взаємодія, за участю даного зразка води. При наявності у воді двох частин – структурованої і деструктуріровать – є природно, так як у відкритій динамічній системі завдяки самоорганізації діє закон перетворення і збереження: S + I=const.

Молекули води здатні утворювати кластери, в їх структурі закодована інформація про взаємодії характеризує її структурно-інформаційні властивості, тобто "пам'ять" води (7). Вода є динамічною, відкритою системою, що самоорганізується, в якій зміщується стаціонарне рівновагу при зовнішньому будь-якому впливі. Перехідний стан виникає в результаті цієї взаємодії, яке, внаслідок процесів самоорганізації, може привести воду в новий стаціонарний стан або в вихідне. Воно характерно змін різних характеристик, але, перш за все до структурно-інформаційного властивості. Ця зміна відбувається в результаті взаємодії води з зовнішніми або внутрішніми впливами, що виявляється в переструктуруванні в ній водних кластерів, зміні міжмолекулярних взаємодій, а також спектральних і фізико-хімічних характеристик. Велика кількість взаємодій, все ж призведе не до повного переструктурування води, а лише частково за рахунок відмінностей водних кластерів в тривалості життя, що забезпечує системам і воді на її основі як коротку, так і довготривалу « генетичну » пам'ять.

прічудная фотографія структури води

Рис.2. Кластерна модель структурованої води. Чітко видно окремі асоційовані кластери молекул води.

Уже з'явилося дуже багато розроблених технологій отримання структурованої води: зворотний осмос, заморожування з наступним таненням, процес католіт («жива» вода) і електролітичне поділу води на аноліт (« мертва » вода), омагнічування, після чого утворюється вода з новими властивостями, які з'являються не за рахунок хімічного впливу, а за рахунок змін хвильових характеристик і характеристик поля.

Дослідження, показали відмінність в молекулярній структурі води при її взаємодії з навколишнім середовищем, проведені Масару Емото (Японія) (10), який довів, що неоднорідна кристалічна структура води може легко зміняться під впливом всіх можливих зовнішніх впливів, і залежати від внесеної інформації та не залежить від того, яке середовище забруднене або чиста. У своєму експерименті він мав можливість використовувати аналізатор магнітного резонансу для деяких функцій, сюди включається якісний аналіз води. Під сильним мікроскопом, що має вбудовану фотокамеру, вивчаються заморожені водяні краплі. Цей експеримент дав можливість побачити, як інформаційний вплив може вплинути на молекулярну структуру води.

Ми вже багато років продаємо та встановлюємо фільтри питної води по всій Україні та щиро віримо у свою справу. Те, що фільтри здатні забезпечувати Вас якісною водою - перевірено ще раз. Якщо у Вас є питання щодо фінансової частини, пропонуємо статтю з порівняльним розрахунком замовлення бутильованої води, або фільтра – ви здивуєтеся!

Всі перераховані вище дані свідчать про те, що важливою характеристикою води є структурні параметри, що визначають її негативне або позитивний вплив на людину. На різні водні системи і структурно-інформаційні властивості чистої води впливають: тиск, фазові переходи води (замерзання, нагрівання, танення води), температура, нерозчинні у воді матеріали які тривалий час контактують з поверхнею, домішки, спрямовані механічні дії, контакт води і її пари з речовинами в газо- і пароподібному стані, вібраційні і акустичні поля, електричні, електромагнітні та торсіонні поля, магнітні, топологічні структуратори полів (піраміди, призма, фрактальні матриці, дифракційну решітку), впливу астрогеліогеофізіческіе фактори (7-10) а також біополів різних живих об'єктів.

Маючи зараз на руках такі обнадійливі дані про структуру води, наступним логічним кроком могло бути вивчення просторової структури її дейтерированного аналога — важкої води, в якій істотну роль з за відмінності в атомній масі протію і дейтерію грають гідрофобні взаємодії і ізотопні ефекти важкої води і як наслідок різний вплив важкої води на клітини.